Auto

Navigare rapida:  Prima pagina  ::  Auto  ::  Stiri Auto  ::  Citeste stirea

Taxa de prima inmatriculare dispare incepand cu 2013

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare, urmand ca autovehiculele sa aiba o carte verde care sa certifice gradul de poluare.
 
"O spun in premiera ca am intentia de a introduce, probabil de la jumatatea anului viitor, daca e posibil, daca nu de la 1 ianuarie 2013, o carte verde care inseamna, ca si in alte state, ca in fiecare an trebuie sa te duci la RAR si sa verifici fumul, noxele care ies din esapamentul masinii, iar daca nu corespund normelor nu mai circula pe drumurile publice, trebuie sa-ti repari masina. Si atunci plateste toata lumea, va fi o taxa foarte mica evident si atunci vom renunta la taxa de prima inmatriculare si toata lumea va avea acelasi statut, de «cel care polueaza plateste» si din pacate toate masinile, chiar daca sunt mai noi, polueaza", a afirmat ministrul Mediului.
 
Mergand pe principiul "poluatorul plateste", incepand cu cel de-al doilea semestru al anului 2012 sau cel tarziu 1 ianuarie 2013, nu va mai exista o taxa de prima inmatriculare, ci va fi introdus un sistem prin care proprietarii de masini vor achita anual o taxa cu o valoare mai mica, in functie de gradul de poluare.
 
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa, la schimbarea proprietarului.
 
Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani. Taxa de poluare va fi platita o singura data pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.
 
Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.
 
Noua modalitate de calcul nu a fost inca dezvaluita, insa in ecuatie vor intra variabile precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

 

 

Sursa: Wall-Street

 

Adauga un comentariu

 

Anunturi auto gratuite

Marca
Model
Pret final (€)
Km. parcursi
Data primei inmatriculari
   
 

Top auto

Cele mai scumpe vopsele auto

Alegerea unei vopsele excentrice pentru masina poate sa scoata din buzunarul proprietarilor pretul unei masini low-cost. Majoritatea marcilor auto premium cer peste 1.000 de euro daca culoarea aleasa de client este metalizata si de 5 ori mai mult daca este mata. Iata cateva dintre cele mai scumpe vopsele:

citeste tot articolul

Cel mai lung salt facut cu spatele de o masina

Chevrolet Sonic (varul american al lui Aveo), condus de Rob Dyrdek, a tinut sa ne arate ceea ce poate. În acest week-end a intrat din nou în lumina reflectoarelor si în Cartea Recordurilor.

citeste tot articolul

Cel mai popular automobil electric din Europa

Modelul electric Nissan Leaf se simte foarte bine in Europa. Electricul Leaf este lider de piata in Europa, anul trecut inregistrand vanzari mult mai mari în comparatie cu 2012.

citeste tot articolul